Indkøbskurv

Almen fødevarehygiejne
Tilbage

Almen fødevarehygiejne

27. udgave, 1. oplag, 2016

Almen fødevarehygiejne

27. udgave, 2016

Bogen har fokus på hygiejne og egenkontrol. Den giver en viden om at tilberede mad, så denne ikke er årsag til fødevarebårne sygdomme.

Bogen er skrevet i samarbejde med en læsekonsulent og indeholder:

  • Lovgivning og fødevarekontrol.
  • Hvad er mikroorganismer? Hvad lever de af? Hvor finder man dem?
  • Egenkontrol: hvordan forhindrer man, at maden gør en syg? Hvad skal man tjekke? Emnet gennemgås fra råvarer over indkøb og modtagelse til klargøring, varmebehandling, varmholdelse, nedkøling, anretning og rengøring m.m.
  • En udførlig forklaring af de svære ord.

Bogen henvender sig til arbejdsmarkedsuddannelsen i almen fødevarehygiejne samt undervisningen i samme for fødevareuddannelserne.

Hæftet findes også i en engelsk udgave: General Food Hygiene (oversættelse af 19. udgave).

 

Det har altid været vigtigt, at den mad, der blev serveret, trygt kunne spises.

Og alligevel har mad nogen gange fremkaldt sygdom, medført forgiftning eller død for dem, der har spist maden. Noget er gået galt under tilberedningen eller måske under opbevaringen af maden.
 
I dag ved vi, hvorfor det kan gå galt. Vi ved også, hvordan man kan undgå, at det går galt. Det fortæller denne bog om.
 
Bogen er lavet til dem, der tager arbejdsmarkedsuddannelsen Almen Fødevarehygiejne. Kurset afsluttes med en prøve fra Fødevarestyrelsen. Når prøven er bestået, udstedes et certifikat. Så kan man arbejde inden for fødevarebranchen.
 
Bogen kan også bruges på grundfaget hygiejne på erhvervsuddannelserne. Dog henvises til hæftet Sundhed for det, man skal lære om de fysiske og psykiske behov, som kroppen har.
 
Til hæftet hører en hjemmeside: www.ef.dk/hygiejne. På denne kan du altid se de nyeste opdateringer af materialet og se lovstoffet. Her ligger også materialet fra den cd, der tidlligere fulgte med hæftet. Du kan køre den der, eller du kan downloade den.
Du kan også deltage i debatter og sende kommentarer til forlaget.
 
Bogen er skrevet af Solveig Sørensen og Benny Løvholm Christensen (1.-22. udgave).
 

I 25. udgave blev den skrevet helt om, så den er lettere at læse. Det er sket i samarbejde med læsekonsulent Kirsten Jakobsen.
I denne 27. udgave er tilrettet ud fra ændringen af opbygningen af Fødevarestyrelsen m.m.
 
I bogen finder du ord markeret med *. Det betyder, at ordet forklares i ordlisten bag i bogen.
 
Redaktionen
November 2016

Lovgivning og kontrol
Krav om uddannelse i hygiejne
Fødevarelovgivning
Fødevarekontrol 
 
Forurening af madvarer
Forurening med fysiske ting
Forurening fra kemiske stoffer
Forurening fra mikroorganismer
Former for forurening med mikroorganismer 
 
Mikroorganismer
Bakterier
Svampe
Virus
Parasitter
Mikroorganismer, der er nyttige
Mikroorganismer, der ødelægger mad
Mikroorganismer, der fremkalder sygdom
Skema over mikroorganismer, der fremkalder sygdom 
 
Hvordan begrænser man mængden af mikroorganismer
Temperatur
Ilt
Autoklavering
Vandaktivitet
pH
Konservering
Røgning
Stråling
Vand 
 
Egenkontrol
Egenkontrolprogram
Dokumentation for egenkontrol
Risikoanalyse
Branchekoder 
 
Egenkontrol: Råvarer
Kød
Fjerkræ
Æg
Fisk
Skaldyr
Grøntsager
Frugter og bær
Krydderier og krydderurter
Korn, mel og gryn 
 
Egenkontrol: Indkøb 
 
Egenkontrol: Når varerne er modtaget
Varer, der skal anbringes i køleskabe – kølerum
Varer, der skal anbringes i frostrum – frostskabe
Varer på tørdepot – tørlager 
 
Egenkontrol: Når råvarerne gøres klar
Råt kød
Fersk fjerkræ og fisk
Hakket kød og hakket fisk
Rå grøntsager og krydderier
Æg 
 
Egenkontrol: Varmebehandling
Undtagelser fra reglen om 75 ºC 
 
Egenkontrol: Kold mad
Pålæg
Kolde anretninger
Kager og desserter
Rå fisk og skaldyr 
 
Egenkontrol: Nedkøling
Portionering og emballering 
 
Egenkontrol: Når mad skal holdes varm 
 
Egenkontrol: Anretning og servering
Rester 
 
Egenkontrol: Vedligeholdelse
 
Egenkontrol: Rengøring og desinfektion
Vand
Rengøringsmidler
Rengøringsudstyr
Desinfektion

Personlig hygiejne
Påklædning
Syge
Sår 
 
Opgaver 
 
Ordliste

Pris
187,50 DKK

Levering: 2-5 hverdage

Pris
187,50 DKK

Levering: Kode pr. mail

Varenr.

31104-1

ISBN

978-87-7082-546-7

Forlag/udgiver

PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag

Antal sider

103

Indbinding

Hæftet

Varenr.

31104-9+

Forlag/udgiver

PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag

Antal sider

103

Indbinding

Hæftet

Vælg den indkøbsliste, skal føjes til

Vælg type

Pris
187,50 DKK

Levering: 2-5 hverdage

Pris
187,50 DKK

Levering: Kode pr. mail

Varenr.

31104-1

ISBN

978-87-7082-546-7

Forlag/udgiver

PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag

Antal sider

103

Indbinding

Hæftet

Varenr.

31104-9+

Forlag/udgiver

PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag

Antal sider

103

Indbinding

Hæftet

Alle priser er inkl. moms