Indkøbskurv

Madkultur
Tilbage
Madkultur

Madkultur

1. udgave, 1. oplag, 2006

Forfatter
Bente Leed, Claus Benthien

Madkultur er faget, hvor eleven kan sætte produktionen af levnedsmidler og måltider samt ydelse af gæste- og kundebetjening i forhold til dansk og international tradition og udvikling.

Det indeholder en gennemgang af udviklingen i Danmark i fødevarer, redskaber og spisemønstre fra 4000 f. Kr. til i dag.

Det indeholder følgende afsnit:
- Madkultur før 1900-tallet.
- Madkultur i det 20. århundrede.

Overalt sættes mad i et kulturhistorisk perspektiv, og der trækkes tråde til omverdenen og dens inspiration på det danske køkken.

Bogen er rigt illustreret!

Dette materiale er udviklet til grundforløbet på indgangen Mad til mennesker.

Fagets forord

Det er med stor fornøjelse, at vi kan præsentere de nye hæfter til grundfag og områdefag på jord til bord-uddannelserne.

Det er af stor vigtighed for at sikre en ordentlig uddannelse, at undervisningsmaterialerne til den giver den generelle, fagligt korrekte og kvalitetsprægede viden om stoffet.

Dette er her sikret ved, at alle materialer:
- Følger bekendtgørelserne.
- Er godkendt af det faglige udvalg.
- Er udarbejdet af fagfolk.
- Er gennemgået af en faglig sammensat styregruppe.
- Opdateres løbende.
- Er gennemillustrerede med fagligt relevante illustrationer.
- Er bygget op på en pædagogisk ensartet måde.
- Er udstyret med ordforklaringer og henvisninger til yderligere viden om emnet.

Følgende skoler har deltaget i udarbejdelsen af hæfterne: Aalborg Tekniske skole; Silkeborg tekniske skole; CEU Kolding; EUC Vest; Dalum UddannelsesCenter; Selandia; Slagteriskolen i Roskilde samt Hotel- og Restaurantskolen i København.

Følgende organisationer har været inddraget i godkendelsen af hæfterne:
Kost- og Ernæringsforbundet; HORESTA, HTS-A, RBF.

Hæfterne er udgivet med støtte fra Hotel- og Restaurantfagenes Læremiddelfond.

Vi opfordrer alle til at anvende disse nye undervisningsmaterialer.


Februar 2006


På vegne af de faglige udvalg for Køkken-, Hotel- og Restaurantområdet

Esben Hansen og Michael Jepsen

 

Side 4

Forfatteres forord

Madkultur før 1900

Danskernes madkultur kan spores langt tilbage, o. 15.000 år, hvor landbruget for ca. 6000 år siden kom til Danmark fra Anatolien i Tyrkiet. Dansk klima har givet mulighed for en meget varieret og sundhedsmæssig rigtig god fødevareproduktion. Det forunderlige er, at basis råvarerne har været de samme igennem alle disse år. De er blevet suppleret med nye eksotiske, der kom til det europæiske kontinent og dermed også til Danmark med opdagelsen af Orienten i Oldtiden og senere af Amerika i Renæssancen. Den store forskel er den kvalitetsudvikling, der er sket igennem historien. Teknologien har sat sine spor med både mængder af fødevarer, men også af spisekvaliteten. Endelig har kogekunsten haft en stor betydning med dens mangfoldighed og har det stadig. Det betyder, at madkulturen hele tiden skifter karakter, men råvarerne forbliver næsten de samme.
Ser vi på anbefalingerne til mad og drikke anno 2006, kunne de have været ridset ind i en runesten. Det er stadig korn, grønt, frugt, fisk, kød, æg og mælkeprodukter, der tæller. Forskellen er muligvis de indbyrdes mængder, vi spiser, det er dem der er i fokus. At teknologien har løst mange væsentlige problemstillinger, er en kendsgerning, men desværre har den også givet mange nye store problemer. Fødevareindustrien har et alvorlig etisk problem, hvis den ikke vil se på disse kendsgerninger omkring folkesundheden. Den må arbejde på at give os de oprindelige fødevarer tilbage på hylderne.
At 'Det nye nordiske køkken' er under udvikling, er en stor og flot opgave til ikke mindst den kommende kogekunsts udøvere. Rigtig god arbejdslyst.

Januar 2006
Bente Leed
Madhistoriker

Madkulturen i det 20. århundrede

I de seneste 100 år er der kommet næsten lige så mange nye råvarer til Danmark som de foregående 1000 år. Råvarer og nye retter har, takket været den moderne køle- og transportteknologi, fundet vej fra hele verden. Madkulturen i 1900-tallet har gennemgået store forandringer, fra smalkost og kriser gennem århundredets første del, til et forrygende overflødighedshorn af muligheder i køkkenet i århundredets anden halv.
Med tårer i øjnene taler nogle om det traditionelle danske køkken. Madkulturen er under stadig forandring. En forandring. som skyldes mange forhold, hvor en af de væsentligste skyldes impulser fra andre dele af verden, og det traditionelle 'danske' køkken er da også et eksempel på, hvad der oprindeligt var franske tilberedningsmetoder. der blev til noget, vi betragter som typiske dansk. Maden er en del af vores kulturelle identitet. som afspejler tidernes skiftende måder at være og tænke på. Gennem nogle nedslag i madhistorien ser vi på. hvad der har ført til. hvorfor vi spiser, som vi gør i dag.

Januar 2006
cand.mag. Claes Benthien

Madkultur før 1900-tallet 
Fødevarernes historie 
Renæssancens nye fødevarer 
At spise ude  
Køkkenteknologi 
Mad og lægekunst 
Kogekunstens pionerer 

Madkultur i det 20. århundrede
Dansk madkultur fra 1900 til 1945
Udviklingen efter 1945 
Madkultur fra 1945 til 1960 
Madkultur fra 1960 til 1970 
Madkultur fa 1970 til 1980  
Madkultur fra 1980 til 1990 
Madkultur fra 1990 
Dansk madkultur i dag 

Stikord 

Pris
162,50 DKK

Levering: 2-5 hverdage

Varenr.

51035-1

ISBN

978-87-7881-643-6

Forlag/udgiver

PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag

Antal sider

58

Indbinding

Hæftet

Vælg den indkøbsliste, skal føjes til

Vælg type

Pris
162,50 DKK

Levering: 2-5 hverdage

Varenr.

51035-1

ISBN

978-87-7881-643-6

Forlag/udgiver

PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag

Antal sider

58

Indbinding

Hæftet

Alle priser er inkl. moms