Indkøbskurv

Osteteknologi
Tilbage
Osteteknologi

Osteteknologi

3. udgave, 1. oplag, 2008

Forfatter
J. M. Buch Kristensen

En dyberegående indføring i teknologien ved fremstilling af ikke bare danske, men næsten alle internationalt fremstillede oste.

Bogen er først og fremmest beregnet som en lærebog for mejeriteknologer, men kan anvendes af alle, der interesserer sig for mejeri- og levnedsmiddelteknologi.

Formålet med undervisningen i osteteknologi på mejeriteknikerkurset er at bibringe de studerende forståelse for osteproduktionsfaktorernes indflydelse på ostens kvalitet og egenskaber, samt at sætte dem i stand til at læse faglitteratur og forsøgsberetninger, således at de hele tiden kan holde deres viden ajour.
Ud fra den betragtning, at man ikke kan forudsige, hvilke ostesorter der vil blive produceret i fremtiden, er der ved tilrettelæggelsen af denne lærebog lagt vægt på at indføre de mejeriteknikerstuderende i den teknologi, der er gældende for de fleste ostesorter rundt omkring i verden.
Der er derfor lagt stor vægt på de alment gældende osteteknologiregler. "Kogebogsopskrifter" eller "ostefremstillingsrecepter" forefindes ikke i denne bog, bortset fra kapitel 15 "Smelteost og flødeost", hvor der er angivet en generel produktionsbeskrivelse, da det ellers er vanskeligt at beskrive processerne og teknologien for smelteost og flødeost.
Undervisningen i osteteknologi på mejeriteknikerkurset bygger på den undervisning, som er givet på skolens kurser for mejerielever. Ligeledes er "Kompendium i osteteknologi for mejeriteknikere", 1969 af afdelingsleder E. Waagner Nielsen K.V.L., København brugt som kilde og baggrundsmateriale for lærebogen.
Der er ved udarbejdelsen af lærebogen i osteteknologi anvendt en meget stor mængde baggrundslitteratur, som fremgår af litteraturlisten og tidsskriftslisten bag i bogen.

Til orientering skal det nævnes, at der overalt i lærebogen er anvendt betegnelsen "ostekar", selv om den moderne osteproduktion kan foregå ved hjælp af meget forskelligt ostningsudstyr.

Osteteknologi-lærebogen kan anvendes af alle interesserede mejerifolk og andre, der ønsker en grundig gennemgang og dybdegående indføring i teknologien ved fremstilling af ikke bare danske, men næsten alle internationalt fremstillede oste.

Dalum, februar 1995
J.M. Buch Kristensen


Forord til 2. udgave

Osteteknologi-lærebogen er i 1999 blevet revideret og ajouført bl.a. med hensyntagen til de nyeste forsøg og den udvikling, der er sket på osteteknologiområdet inden for de sidste år.

Dalum, august 1999
J.M. Buch Kristensen

 

Forord til 3. udgave

Osteteknologi er i 2008 blevet revideret og ajourført med den udvikling, der er sket i de seneste år inden for osteteknologi-området.

Jeg vil gerne rette en speciel tak til mejeriingeniør Lise Thomsen, som har undervist efter lærebogen i en række år. Lise Thomsen har givet flere nyttige kommentarer til teksten og er kommet med flere forslag til at føre lærebogen ajour.

J.M. Buch Kristensen

Fhv. forstander for Dalum UddannelsesCenter (i dag: Kold college)

 


Ostemælken og dens egnethed til osteproduktion

Ostemælkens pasteurisering

Baktofugering og mikrofiltrering af ostemælk

Ostemælkens homogenisering
 

Ostefremstilling af ultrafiltreret mælk

Tilsætninger til ostemælken

Ostemælkens syrning

Ostens syrning

Regulering af ostens surhedsgrad og vandindhold (vand% i fedtfri ost)

Ostens formning og presning

Ostens saltning

Kontrol med ostefremstillingen og med osten

Ostens lagerbehandling og klargøring

Ostens modning

Smelteost og flødeost

Ostefejl

Tabeller over den kemiske sammensætning og næringsværdi af danske oste

Litteraturliste

Tidsskriftsliste

Stikordsregister

Pris
393,75 DKK

Levering: 2-5 hverdage

Varenr.

81071-1

ISBN

978-87-7082-023-3

Forlag/udgiver

PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag

Antal sider

279

Indbinding

Hæftet

Vælg den indkøbsliste, skal føjes til

Vælg type

Pris
393,75 DKK

Levering: 2-5 hverdage

Varenr.

81071-1

ISBN

978-87-7082-023-3

Forlag/udgiver

PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag

Antal sider

279

Indbinding

Hæftet

Alle priser er inkl. moms