Vis indkøbskurv

Indkøbskurv

Vinbogen
Tilbage
Vinbogen

Vinbogen indeholder al den viden, en tjener har brug for om vine og andre drikkevarer.

Bogen er inddelt i følgende kapitler:

Grundviden
Et fyldigt afsnit med grundlæggende viden om vin, bl.a. flasker, glas, propper, vinbondens kalender, klimaets, druens og jordbundens betydning samt opbevaring og serveringsregler.

Vinlande
En alfabetisk gennemgang af vinlandene fra Argentina til Østrig. Under hvert land beskrives: Vinens historie i landet, klima og jordbundforhold, vinlovgivning, druesorter, vindistrikter - krydret med karakteristiske vinetiketter og helt nytegnede kort over vindistrikterne.

Bogen dækker disse lande: Frankrig, Argentina, Australien, Chile, Cypern, Israel, Italien, New Zealand, Portugal, Spanien, Sydafrika, Tyskland, Ungarn, USA og Østrig.

Andre drikkevarer
Giver et grundigt indblik i de oftest forekommende drikkevarer, fra cognac til drinks og fra sodavand til kakao. Under hver drikkevare beskrives fremstillingsmetode, geografisk tilhørsforhold, typer og mærker samt regler for servering.

I bogen beskrives: Alkohol, cognac, armagnac, brandy, marc, calvados, tequila/mescal, vodka, gin, whisky/whiskey, rom, akvavit, bitter, likør og aperitif. Derudover er der afsnit om tjenerens arbejde i baren og om alkoholfrie drikke: vand med og uden brus og smag samt kaffe, te og kakao.

I tredje udgave er bogen gennemrettet og opdateret til 2015. Jonatan Faber Olsen har stået for denne redaktion.

Tjenerfaget er et gammelt håndværk, med sin egen tradition, erfaring og arbejdsgange, som tilsammen udgør fagets ”sjæl”.

Dygtige forfattere har kombineret den gamle viden med det nyeste og mest moderne inden for faget, i samarbejde med branchens nedsatte læremiddeludvalg repræsenteret ved Selandia CEU, Kold College, HORESTA og 3F.
Resultatet er blevet til de nedenstående afsnit, som på lærerig, interessant og kompetent måde formidler alle de finesser, som kendetegner det praktiske tjenerarbejde og som er uundværlig viden for dem, der arbejder i faget.
 
  • Grundviden – af Tore Scheel.
  • Vinlande – af Tore Scheel.
  • Andre drikkevarer – af Palle Bøgely.
 
Bogen bliver suppleret med en hjemmeside www.ef.dk/tjener, hvor opgaver og yderligere viden ligger.
 
Et positivt samarbejde mellem Uddannelsessekretariatet, 3F, HORESTA, skolerne, PRAXIS - Erhvervsskolernes Forlag og Det Faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen har skabt muligheden for denne udgivelse, som følges med udgivelsen af Tjenerbogen, der indeholder alt om tjenerens arbejde.
 
Det Faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen ser frem til, at bogen vil opfylde de store krav, der er til moderne undervisningsmateriale i et fag, der hele tiden udvikler sig, og vil blive til gavn og glæde for såvel elever som undervisere.
 
 
3. udgave
I anden udgave blev bogen opdateret og udvidet med bl.a. Korsika. Især i afsnittet om Italien var der mange ændringer. Afsnittet Andre Drikkevarer blev tilrettet af Tim Vollerslev – sommelier, vicepræsident for og medstifter af Dansk Sommelier Forening.
I 3. udgave er bogen opdateret af Jonatan Olsen Faber, Teknisk Skole Silkeborg.

Oktober 2015
Det Faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen
Kenneth Novak og Jens Pedersen
 
Tore Scheels forord
Denne bog var aldrig blevet færdig, hvis det ikke havde været for det hav af mennesker, som har bidraget med informationer, illustrationer, korrekturlæsning og anden assistance. Forfatteren ønsker at rette en særlig stor tak til de følgende; Alex Koper, André Morgenthal, Angela de la Rosa Petersen, Claus Simonsen, Dawid Saayman, Elsebeth Lohfert, Jørgen Mønster Pedersen, Kerry Taylor, Kim Skorstensgaard, Lars Folkersen, Morten Nass, Thorkild Sørensen og Ulrik Jooste.
Forfatteren ønsker desuden at indstille de følgende personer til den gyldne tålmodighedsmedalje, for at have udvist exceptionel tolerance over for langsomt skrivende lærebogsforfattere; Anne Sofie Glusted Madsen, Asbjørn Bourgeat, Bo Gregersen, Helena Saarde Glusted, Henrik Scheel, Karina Marcuslund, Kåre Selvejer, Mathias Jensen, Michael Frederiksen, Maahrdön Kolberg, Peter Thuesen og Ralf Saarde.
 
2. udgave
Forfatteren ønsker i forbindelse med anden udgave af Vinbogen at rette en særlig tak til Hannah, Helene og Fie Glusted. Havde det ikke været for jer, var denne bog blevet betydeligt længere.
 
April 2011
Grundviden
af Tore Scheel
 
Vinlande
af Tore Scheel
 
Frankrig
Argentina
Australien
Chile
Cypern
Israel
Italien
New Zealand
Portugal
Spanien
Sydafrika
Tyskland
Ungarn
USA
Østrig
 
 
Andre drikkevarer
af Palle Bøgely
Vælg den indkøbsliste, skal føjes til

Vælg type

Alle priser er inkl. moms